Een toenemend aantal woningbranden door wietteelt in Nederland

Nederlandse kabinet wil experiment met legale wietteelt
24/11/2017
Show all

Een toenemend aantal woningbranden door wietteelt in Nederland

Door: RCS Strategies 04-12-2017

Hennepkwekerijen blijven onverminderd zorgen voor flinke (brand)schade. Bijna 1 op de 50 grote branden, vaak in woonhuizen, heeft als oorzaak hennepteelt. Dit meld het Verbond van Verzekeraars in Nederland.

Het is voor de tweede keer dat er cijfers zijn over het aantal hennepbranden. Zowel in 2013 als in 2014 werden er 73 branden geregistreerd waarbij hennep in het spel was. In 2015 en 2016 lag dit aantal met 81 en 79 iets hoger. In de eerste helft van 2017 staat de teller op 37 branden. Uit analyses blijkt dat het steeds vaker gaat om middelgrote branden. In 2015 en 2016 werden zelfs een aantal zeer grote hennepbranden geregistreerd. Mede omdat hennepbranden door ondeugelijke installaties fel kunnen uitslaan en doordat door het vluchtgedrag van pandeigenaren branden vaak laat worden opgemerkt, ligt het aantal beschadigde panden hoger dan het aantal branden. In 2015 ging het om 133 panden, in 2016 lag dit aantal op 120 huizen en bedrijfspanden.

Levensgevaarlijke situaties
Het aantal hennepbranden in bewoonde huizen stijgt. Bij de eerste rapportage ging het nog om iets meer dan 70 procent van het totaal aantal hennepbranden, in de afgelopen jaren lag dit percentage op maar liefst 77 procent. Hieruit blijkt dat het vaker mis gaat bij bewoners die in een leegstaande slaapkamer of op zolder hennep kweken. Oorzaak is vaak een amateuristische installatie en slecht aangelegde elektra. Het Verbond van Verzekeraars noemt de ontwikkeling dat drie van de vier hennepbranden woonhuizen betreft letterlijk ‘levensgevaarlijk’, aangezien branden in woonwijken snel kunnen overslaan naar naastgelegen woningen. Bijna één op de vijf hennepbranden begon in panden met een bedrijfsmatige bestemming.

Aanwijzingen hennepteelt
Het verbond roept woningbezitters en huurders die onraad vermoeden dit te melden bij de wijkagent of Meld Misdaad Anomiem.
Aanwijzingen dat er sprake is van hennepteelt zijn beslagen of dichtgeplakte ramen en gordijnen, warme muren, licht dat dag en nacht blijft branden, een constant zoemend of ronkend geluid en stank (hennepgeur). Ook problemen met electriciteit en terugkerende korte stroomstoringen kunnen duiden op een hennepkwekerij.