Langdurig cannabisgebruik verlaagt dopamineafgifte in hersenen

Nederlandse kabinet wil experiment met legale wietteelt
24/11/2017
Show all

Langdurig cannabisgebruik verlaagt dopamineafgifte in hersenen

Door: RCS Strategies  24-11-2017

Onderzoek aan Columbia University en New York State Psychiatric Institute toont een lagere dopamineafgifte in de hersenen aan bij mensen na langdurig en zwaar cannabisgebruik. Dit heeft een negatieve invloed op het cognitief functioneren. Dat concludeert Rubicon onderzoeker Elsmarieke van de Giessen in Moleculair Psychiatry.

Bij eerdere studies werd al aangetoond dat de dopamine afgifte word beïnvloed door middelen als cocaïne, heroïne, nicotine en alcohol. Bewijs voor hetzelfde effect bij cannabis ontbrak tot nu toe. Dopamine is een stof in de hersenen die signalen doorgeeft tussen zenuwcellen.

Methode
De onderzoekers onderzochten 11 proefpersonen tussen de 22 en 38 jaar oud en vergeleken deze met een gezonde controlegroep. De 11 proefpersonen gebruikte gemiddeld al 7 jaar dagelijks marihuana. De 11 proefpersonen werden positief getest op marihuana en moesten daarna een week clean in het ziekenhuis verblijven om er zeker van te zijn dat de onderzoekers niet de directe effecten van marihuanagebruik zagen. Door een meetmethode te gebruiken die heel gevoelig is voor dopamine afgifte is deze studie onder 11 proefpersonen statistisch sterk genoeg om vast te kunnen stellen dat cannabisgebruik veranderingen veroorzaakt in de hersenen.

Van de Giessen onderzocht de afgifte van dopamine in het striatum en enkele omringende gebieden (thalamus, midden hersenen, globus pallidus) door PET scans te maken met een tracer ([11c]PHNO) die bindt op dopamine receptoren. De PET scans werden gemaakt voor en na stimulatie van het dopamine systeem met eenmalige amfetamine; dat heeft een direct, goed meetbaar effect op het dopamine systeem waardoor je een goede indruk krijgt hoe groot de dopamine afgifte capaciteit is.

Conclusie
Deze studie stelde vast dat er bij de groep langdurig cannabisgebruikers minder dopamine in het striatum wordt afgegeven dan bij de controlegroep. Daarnaast werd er verband vastgesteld tussen verminderde dopamine afgifte in het striatum en impulsiviteit en depressieve kenmerken. De cannabisverslaafden waren impulsiever en depressiever dan de controlegroep; hoe impulsiever en depressiever ze waren, hoe lager de dopamine afgifte.

Artikel:
Deficits in striatal dopamine release cannabis dependence. E van de Giessen ,J J Weinstein, C M Cassidy, M Haney, Z Dong, R Ghazzaoui, N Ojeil, L S Kegeles, X Xu, N P Vadhan, N D Volkow, M Slifstein and A Abidargham. Mol Psychiatry advance online publication, March 22, 2016