Nederlandse kabinet wil experiment met legale wietteelt

Langdurig cannabisgebruik verlaagt dopamineafgifte in hersenen
24/11/2017
Een toenemend aantal woningbranden door wietteelt in Nederland
03/12/2017
Show all

Nederlandse kabinet wil experiment met legale wietteelt

Door: RCS Strategies  24-11-2017

Het nieuwe kabinet staat een proef toe waarbij in een aantal Nederlandse gemeenten legale wiet wordt verspreid. De bedoeling is dat 6 tot 10 middelgrote en grote steden mee gaan doen aan het experiment. Met deze proef zal gekeken gaan worden of met de legale wietteelt de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten.

Coffeeshops
Momenteel wordt de verkoop van cannabisproducten via coffeeshops gedoogd, maar is het illegaal om deze producten in te kopen. Dat gebeurd nu nog door in zee te gaan met criminelen. De illegale wietteelt levert veel overlast en gevaar op. Wietkwekerijen veroorzaken regelmatig woningbranden, daarnaast bevatten cannabisproducten vaak schadelijke hoeveelheden pesticiden. Door de wietteelt te legaliseren hopen verschillende gemeenten een einde te kunnen maken aan de onveilige situaties welke nu samen gaan met de criminele wietteelt.

Nederlandse positie
Sinds de jaren 70 wordt in Nederland de verkoop van cannabisproducten gedoogd. Dit heeft er voor gezorgd dat Nederland koploper is geworden op het gebied van cannabisproductie. Daarnaast is Nederland uitgegroeid tot een van de grootste import,- en exporteurs van cannabisproducten binnen de EU. Nergens in de wereld is de situatie vergelijkbaar met deze in Nederland; Nederlandse wiettelers bedienen 3 verschillende markten: De binnenlandse coffeeshops, de binnenlandse (illegale) straathandel en de exportmarkt.

Nederlandse wiet binnen Europa
Samen met Spanje en Albanië is Nederland één van de grootste spelers op het gebied van productie en export van cannabisproducten binnen de EU. Nederland onderscheid zich binnen deze drie landen door de verkoop van wiet met een beduidend hoger thc gehalte. Nederland speelt eveneens een grote rol in de wederinvoer en uitvoer van cannabis binnen verschillende landen in de EU. De prijs van Nederlandse wiet stijgt gemiddeld harder dan de inflatie, terwijl de prijs van wiet  met een lager thc gehalte welke afkomstig is uit landen als Spanje, Portugal en Albanië reeds jarenlang gestabiliseerd is. Dit wekt de suggestie dat er een aanhoudende krapte is voor in Nederland gekweekte wiet op de binnenlandse en/of buitenlandse markt. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat de wiet welke nu bestemd is voor de Nederlandse coffeeshops straks gemakkelijk zijn weg vindt via het illegale circuit.

Kleine telers in handen van zware criminaliteit
Momenteel vindt de verkoop van wiet welke afkomstig is van kleine thuistelers vaak plaats via coffeeshops. Wanneer deze wiet vervangen gaat worden door legaal gekweekte staatswiet bestaat er een mogelijkheid dat de kleine thuisteler zijn afzet gaat zoeken binnen het criminele circuit welke opereert voor de binnenlandse illegale straathandel en de export. In dat scenario neemt de overlast en het aantal onveilig situaties eerder toe dan dat deze afneemt. Exacte cijfers rondom de verschillende percentages wiet bestemd voor coffeeshops, de illegale straathandel en deze bestemd voor de export ontbreken.